...

Az oxigénszifon

Magyarországon az oxigénszifon alapötlete egy magyar mérnök-feltaláló Várhegyi László fejében született meg 1998-ban, aki felkereste a Liss-t és együtt kifejlesztették az oxigénszifont. A legkomolyabb problémát a 2,2 gramm orvosi oxigént tartalmazó oxigén patron töltése jelentette, hiszen ahhoz, hogy egy ilyen kis térfogatú patronba 2,2 gramm oxigént töltsünk bele, 180 bar (180 légkör) nyomású oxigénre van szükség. Az oxigént nagy robbanásveszélye miatt azonban kenőanyag nélküli csapágyakat, általában nagyon gyorsan forgó, nagyszilárdságú, zsírmentes műanyag alkatrészekből készült soklépcsős kompresszorokkal lehet ennyire összenyomni. Ez a technológia jelenleg tudomásunk szerint csak Magyarországon, az USÁ-ban és Tajvanban áll a gyártók rendelkezésére. Az oxigénpatronról bővebben az www.oxigenesszifon.hu/cikkek/oxigen-patron menüpontunkban olvashat.

A szifon anyagának a viszonylag olcsóbb alumínium nem felelt meg, mert az oxigénes víz hamar eloxidálja az alumínium palack falát. Az alumínium-oxid a szervezetbe kerülve komoly problémákat okozhat, az elvékonyodott falú palack pedig robbanásveszélyessé válhat. Annak idején Várhegyi László Szlovákiából hozott be üveg szifont, ami nem oxidálódik, de a nagy nyomású palack robbanásveszélyessége miatt ezt az alapanyagot sem tartották elfogadhatónak. Végül is az oxigénszifon testét illetően maradtak a legtökéletesebb megoldásnál, a viszonylag drága, de sav- és lúgálló 18/10-es rozsdamentes acélnál, amely egyáltalán nem lép reakcióba az oxigénnel, és megfelelő szilárdságot biztosít. Az orvosi acélhoz hasonló rozsdamentes acél ötvözetből készített palack könnyedén kibírja az előírások szerinti nyomásteszteket: az oxigénszifon használata közbeni üzemi nyomás tízszeresét is.

Az oxigénszifon fejét nagy nyomásra méretezett, anyagában festett, oxigénálló (anyagában nem zsíros) műanyag és gumi alkatrészekből készítik. Ebbe a fejbe 2200 gramm stabil orvosi oxigént tartalmazó patront csavarunk be. Az óriási, 180 atmoszféra nyomású oxigén hirtelen "belerobban" a palackban az 1 liter vízbe, és azzal a nagy nyomás és az összerázás hatására összekeveredik. Amikor a szifonból kieresztünk egy pohár oxigénes vizet, akkor a hírtelen nyomáscsökkenés hatására az orvosi oxigént mikro buborékok formájában tartalmazó, tejszerű folyadékot kapunk, amit pár másodperc alatt fel kell hajtanunk, amíg a vízből kiváló oxigén el nem hagyja a vizet.

Az oxigénszifon értékesítésére 2009-ben a Liss kizárólagos szerződést kötött a Pentaqua Kft.-vel, amely ezt az új termékét 2009. május 6.-án mutatta be a nagyközönségnek. A többszintű direkt értékesítési rendszernek köszönhetően az oxigénszifonnal készített szuperoxigenizált víz előnyeit 2010 szeptemberéig hozzávetőlegesen 10.000 magyar család élvezheti, de ez a szám dinamikusan növekszik.

2011. június 1.-től a Pentaqua Kft. az oxigénszifont franchise partnerei által, legnagyobb volumenben az OXIGROUP Kft.-n keresztül forgalmazza. Az OXIGROUP Kft. közvetlenül, ill. jutalékos rendszerben OXIGROUP forgalmazói hálózatával szolgálja ki hazai és nemzetközi vásárlóit.

2010-ben elindult a termék romániai, szlovákiai és németországi értékesítése is. 2011-ben nagy-Britanniában, Franciaországban és Spanyolországban a Pentaqua Kft. franchise partnerein keresztül került forgalomba az oxigénszifon. Az oxigénszifon sikerét látva bízunk benne, hogy 3-5 éven belül a legtöbb európai országban a Pentaqua franchise partnereinek értékesítőin keresztül meg lehet majd vásárolni az oxigénszifont és a használatához elengedhetetlen Oxigén patront.

OXIGÉNES VÍZ

AKCIÓ

MEGRENDELÉS GYORS és INGYENES KISZÁLLÍTÁSSAL

WEBÁRUHÁZ