Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 Az oxigén patron

Kép Az oxigén szifonos víz-oxigenizáló készülék legnehezebben kivitelezhető része az oxigén patron, amely legalább 2 gramm stabil orvosi oxigént tartalmaz patrononként. Valójában ebbe a patronba legalább 2,2 gramm oxigént töltenek a gyárban azért, mert a patron becsavarásakor az óriási nyomás következtében időnként csekély mennyiségű oxigén távozik a patron mellett. A gyártó azonban garantálja, hogy helyes használat esetén 2 gramm oxigén bejut a palackba.

Kép Fontos tudnunk, hogy amíg a hagyományos széndioxidos szódáspatronok kb. 5 gramm széndioxidot tartalmaztak kb. 35 bar (kb. 35 légkör) nyomással, addig ahhoz, hogy a viszonylag kis térfogatú oxigén patronba 2,2 gramm oxigént lehessen eltárolni, az oxigént 180 bar nyomásúra kell sűríteni (érdemes tudni, hogy 180 bar nyomás akkora, mint a víz nyomása 1,8 km mélyen a tenger alatt). Mivel az oxigén sokféle elemmel léphet erőteljes reakcióba, így a 180 bar nyomású oxigén létrehozása olyan különleges eljárást igényel, amelyhez a technológia ismereteink szerint jelenleg Európában csak a Liss Kft. répcelaki gyárában, emellett a Liss Egyesült államokbeli gyárában és egy másik cég tajvani gyárában áll rendelkezésre. Ez a különleges technológiai követelmény biztosítja azt, hogy még legalább néhány évig a Liss mint gyártó, és a Pentaqua mint forgalmazó kizárólagos helyzetben legyen az oxigén patronok töltésének területén.

Az oxigén patron az oxigént nem cseppfolyós állapotban, hanem gázként tartalmazza, így az oxigén szifonba töltéskor nem történik halmazállapot változás, ezért a patron csak csekély mértékben, néhány fokot hűl le. Nem kell hát félnünk attól, hogy a széndioxidos patronoknál tapasztalt fagyos élmények fogják ujjainkat érni. Itt alig lehet észrevenni a patron hőmérséklet változását.

A patron tehát 2,2 gramm oxigént tartalmaz, ami annyi, amennyit kb. 6-8 perc nyugodt légzéssel juttatunk a szervezetünkbe.  Az oxigén szifon frissítő  és egyéb pozitív élettani hatása tehát nem az oxigén brutális mennyisége, hanem az oxigén minősége és a bejuttatás módja miatt jön létre. A vízzel a szervezetbe juttatott oxigén élettani hatásairól részletes leírást adunk az oxigénes víz menüpontban.

A patron becsavarása előtt ügyelni kell arra, hogy a szifonban valóban csak 1 liter víz legyen (nem kell teljesen teletölteni a szifont). Amikor a patront becsavarjuk az oxigén szifon fejébe, akkor becsavarás közben figyeljük, hogy mikor kezd el szorulni, mert ekkor kezdi a tű átszúrni a patron száját. Tehát miután eddig eljutottunk, a patront határozott félfordulatos csavarással csavarjuk tovább, amíg halljuk, hogy a nagynyomású oxigén bejut a palack testébe, és ekkor ne csavarjuk tovább. Így elkerülhetjük a nagynyomású oxigén kijutását a tömítés mellett.

A 24 db oxigén patront tartalmazó dobozokat a patroncsere helyeken 6.990 Ft-os áron lehet megvásárolni. (Így 1 liter szuperoxigenizált víz mindössze 291 Ft-ba kerül.) Budapesten és Pest Megye nagy részén a patront állománykezelőink ingyenes kiszállítással, telefonon egyeztetett időpontban házhoz is viszik. A házhozszállítást a patroncsere menüpont alatt rendelheti meg. Magyarország egyéb területére postai utánvéttel, ingyenes kiszállítási díjjal is küldünk patront, amennyiben egyszerre legalább 4 doboz oxigénpatront rendelnek meg (tehát 4 doboz oxigénpatron kiszállítással: 4 X 6.990 Ft = 27.960 Ft). Az üres patronokat a gyártó nem veszi vissza, azokat a vevők kidobhatják, vagy a környezeti terhelés csökkentése érdekében eljuttathatják egy hulladék újrahasznosító pontra.

Az oxigén patron a dobozán olvasható tájékoztatás szerint nem betétdíjas termék. Ez azt jelenti, hogy az üres patronok leadásakor nem fizetünk betétdíjat, az esetlegesen nálunk leadott patronokat  mi juttatjuk el egy hulladék újrahasznosító pontra. Annak érdekében, hogy ha elfogy a patron, ne kelljen azonnal patroncsere helyre menni, a szifon megvásárlásakor érdemes legalább 1 plusz doboz patront is vásárolni 6.990 Ft-os áron.